torstai 26. maaliskuuta 2015

Vaahterasiirappia

Lähisukulaisen kanssa tuli puheeksi koivun mahla. He juoksuttivat sitä ennevvanhaan koivuista. Oli kuulema hyvää ja erinomaisen virkistävää.

Etsimme tietoa netistä ja vastaan tuli vaahterasiirapin tekeminen. Niiltä jalansijoilta ajattelin kokeilla. Mahla valuu vaahteroista valtoimenaan. Kiitos tikkojen.

Aloitin näillä:
  • kaksi n. 5 litran vesipulloa, käy tietenkin pienemmätkin
  • oksasakset
  • lankaa/nauhaa pullojen kiinnittämiseksi oksaan
  • kahvinkeittimen suodatin osa
  • suodatinpussi
  • kattila
  • lasipurkki / pullo

Katkaisin oksasaksilla 1.5-2 cm paksun oksan ja pujotin pullon siihen. Kiinnitin pullon hyvin oksaan kiinni. En kairaa runkoon reikiä, vaikka tikat niin tekevätkin.

Tein keitoskokeilun 2,5 dl:sta vaahteran mahlaa. Sen verran tuli yhden-kahden vuorokauden aikana. Siivilöin pikkuisen metallisiivilän läpi mahlan kattilaan. Keitin kattilassa jonkin aikaa. Se kiehahti liian kuivaksi, sain raapia kattilan pohjalta maistajaiset. Väri oli kirkas, ei samanlainen, mitä kaupasta ostetussa vaahterasiirapissa. Olin kokeiluun tyytyväinen.

Nyt on kiehumassa 7,5 dl mahlaa ja siitä pitäisi tulla ehkä 0,75 dl vaahterasiirappia. Pullot ovat roikkuneet puussa vajaan viikon. Litkut pulloissa on jäätyneet, mutta silti mahlaa valuu sinne koko ajan pikkuhiljaa lisää.

Toin pullot sisältöineen sisälle sulamaan.

Siivilöin vaahteranmahlan ennen keittamistä kahvinkeittimen suodattimen läpi. Jos pulloon oli mennyt joku roska, niin näin sain litkun siistiksi.

Parhaillaan kiehuu uusi satsi.
Vielä ei ole mahlankeruuaika. Oli vain pakko päästä kokeilemaan, niin olen malttamaton.

Raportoin tuonnempana tuloksista :)
Tikka lipomassa herkkua hakkaamastaan reiästä. Kuva otettu ikkunan läpi viistosti.


Täältä löysin tietoa vaahterasiirapista, klikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti